Uit de media.

Basisschool De Schutse in Aalden bestaat 110 jaar en heeft gloednieuw schoolplein: ‘Laten we samen spraakmakend zijn’

Kristian Elders • 28 september 2021, 09:30 • Coevorden

max

Max Tetelepta bij basisschool De Schutse in Aalden. Foto: Kristian Elders

Christelijke basisschool De Schutse in Aalden bestaat op zondag 3 oktober officieel 110 jaar. De mijlpaal wordt vrijdag 1 oktober gevierd in de school aan de Paardelandsdrift. De Schutse heeft nu ruim twintig jaar onderdak in het multifunctioneel centrum De Aelder Meent.

Schooldirecteur Max Tetelepta is tien jaar in functie te Aalden. Hij vertelt dat De Schutse - de school telt thans ruim zeventig leerlingen - wil staan voor drie waarden: respect, verantwoordelijkheid en veiligheid. ,,Voor jezelf en de ander”, vult de 64-jarige inwoner van Hoogeveen aan. ,,Met ook respect voor de hele gemeenschap hier.”

Bij De Schutse wordt volgens de zestiger eigentijds en kleinschalig onderwijs gegeven. ,,Teamonderwijs op maat noemen we dat. We werken hier in combinatiegroepen en de instructie vindt plaats op niveau door specialisten. Dit lijkt op het voortgezet onderwijs, want de kinderen gaan naar onder meer het taal-, reken- en leerplein om hun kennis op te halen. Dat noemen we een vorm van bewegend leren. Soms kunnen bepaalde kinderen van groep 6 aansluiten bij groep 7. We bekijken wat je als kind kan en wat zijn talenten zijn. Het gaat volgens om niet alleen om kennis, maar ook meer om vaardigheden en persoonlijkheidsontwikkeling.”

Meester Max vertelt dat wordt gekeken wat er in de dorpsgemeenschap en omgeving gebeurt. De onderwijsman weet dat deze twee ondernemend zijn, waarbij zelfwerkzaamheid vaak voorkomt. ,,Zaken zelf voor elkaar krijgen. Iets samen proberen. Dat proberen we hier ook samen met de kinderopvang, Dorpsbelangen Aalden en openbare basisschool De Anwende. De toekomst van de kinderen is het belangrijkst. It takes a village to raise a child , zeg ik dan altijd. Op welke school een kind ook zit: we hebben elkaar nodig.”

De directeur haalt ook het voortgezet onderwijs in Emmen en het nabije Oosterhesselen aan. ,,De kinderen gaan bijna allemaal daarheen. Dus wij blijven in de gaten houden wat ze nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Welke vaardigheden moeten ze bezitten om in te slagen in het voortgezet onderwijs? De basisschool is niet voor niets het fundament voor een toekomstige loopbaan.”

Voortvarend aan de slag

De Schutse is trots op het even omvangrijke als compleet vernieuwde schoolplein. Alweer heel wat jaren lag het plein er verouderd bij. Een schoolpleincommissie werd in het leven geroepen en deze ging voortvarend aan de slag. En het resultaat mag er zijn met onder meer heel wat nieuwe speeltoestellen. Onder meer scholenvereniging Fiers waar de Schutse toe behoort, bekostigde het duurzame schoolplein.

De schop ging volgens Tetelepta drie maanden geleden in de grond. ,,Alles is dus in een razend tempo gegaan”, weet hij. ,,Gelukkig konden we terugvallen op heel veel vrijwilligers en lokale ondernemers. Dat zijn vooral ouders. Bijna alles is nieuw. Voor de waterpomp is een bron geslagen van liefst 22 meter diep. We zijn als school trots op de zelfwerkzaamheid van de ouders en de bereidwilligheid om er samen iets moois van te maken.”

Tetelepta ‘mag’ tot zijn zeventigste werken en die tijd maakt hij het liefst vol in Aalden. ,,Laten we eendrachtig dit kindcentrum in De Aelder Meent zo positioneren dat men hiervoor omrijdt. Een kindcentrum dat staat als een huis voor de regio. Laten we samen spraakmakend zijn.”

 

Archief

Artikel is geplaatst door Kristian Elders in de Coevorder krant op 10-10-2016 - 18:18

Basisschool De Schutse viert 105-jarig bestaan.

AALDEN – Bij de christelijke basisschool De Schutse in Aalden stond vrijdag alles in het teken van het 105-jarig bestaan. Samen met leerkrachten en ouders hebben de kinderen overdag een zogeheten spijkerdorp gebouwd van pallets en alle hutten zijn versierd met een mooie vlag.

Directeur Max Tetelepta genoot met volle teugen van de fantastische wijze waarop kinderen uit alle groepen met elkaar samenwerkten en hun creativiteit tot uiting brachten. Uiteraard werden de kinderen getrakteerd op iets lekkers in de pauze en was er voor elke leerling een presentje: een speciaal ontworpen etui. Alle kinderen werden ’s avonds samen met hun ouders weer op school verwacht voor een spectaculaire dinnershow.

Lekkernijen

Het drie gangen diner was volledig verzorgd door leerlingen en hun ouders, wat zorgde voor een grote diversiteit aan lekkernijen. Tussen de gangen door konden alle aanwezigen genieten van fantastische optredens van leerlingen, ouders en leerkrachten. Onder meer K3, Aqua, Kinderen voor Kinderen en de Dolly Dots kwamen voorbij.

Ook werd op ludieke wijze de eerste Mr. Schutse verkiezing gehouden, waarbij gestreden werd om de titel Beste Papa van De Schutse.

spijkerdorp 1

 

EEN DIKKE DUIM VOOR DE SCHUTSE!

Een ster erbij voor Aalden en omgeving!
CBS De Schutse is nu ruim een jaar bezig met Teamonderwijs Op Maat (TOM). Donderdag 21 januari kreeg de school bezoek van de onderwijsinspectie. We kregen van haar een ster voor goed onderwijs (schoolklimaat), aandacht voor het individuele kind (zorg & begeleiding) en onze ambities. We zijn ontzettend trots op het behaalde resultaat.

duim